wtorek, 23 kwietnia 2013
Indyjskie inspiracje.
W ramach przymusowego dnia wolnego w pracy podzielę się z Wami moimi własnymi przepisami na kurczaka po indyjsku oraz na ziemniaki z ciecierzycą i curry. Obydwa przepisy stworzone przypadkiem, z tego co akurat było pod ręką.
Kurczak po indyjsku
Jedyną jego komplikacją jest zdobycie mieszanki przypraw garam masala, reszta składników do kupienia w każdym sklepie.
Składniki (na 4 osoby):
500 g fileta z kurczaka
4 ząbki czosnku
pół czerwonej cebuli
łyżeczka ghee lub masła
łyżka przecieru pomidorowego
łyżeczka garam masala
400 g ryżu jaśminowego
4 łyżki jogurtu
dla amatorów ostrych smaków można dodać pół ostrej papryczki
Na patelnię dajemy masło, czekamy aż zacznie skwierczeć. Czosnek i cebulę siekamy bardzo drobno i wrzucamy na masło, podsmażamy na małym ogniu, aż delikatnie zbrązowieje. Do tego dodajemy garam masalę (opcjonalnie także papryczkę), wrzucamy kurczaka pokrojonego w dowolne kawałki (paski lub kosteczkę), podkręcamy ogień i obsmażamy kurczaka. Następnie dolewamy odrobinę ciepłej wody i proceder ten powtarzamy kilka razy, kiedy woda trochę odparuje. Jeśli jest potrzeba to zagęszczamy sos łyżką wody. Ponieważ sos ma niezachęcający kolor to dodajemy przecier pomidorowy dla koloru. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do miękkości.
Przed podaniem można zrobić kleks z jogurtu na sosie :-)
Ziemniaki z ciecierzycą i curry
Dorwałam ciecierzycę w puszce, także nic z nią nie robiłam, prócz odsączenia. Danie jest niezwykle sycące i nadaje się także jako urozmaicenie obiadu, a nie tylko osobna potrawa.
Składniki (dla 4 osób):
8 średnich ziemniaków, obranych i ugotowanych
1 puszka ciecierzycy
2 łyżki curry
1 łyżka papryki mielonej
sól i pieprz
Banalne w swoim wykonaniu, wystarczy ugnieść ziemniaki na puree, dodać odsączoną ciecierzycę i wymieszać z przyprawami.
Bon Apetit!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz